Menu
A+ A A-

politikal

ΜΑΧ 1

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ POLITICAL: 

«Ο πρωθυπουργός σέβεται και στηρίζει τους αγρότες»

Συνέντευξη στον Μίλτο Σακελλάρη

Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Political» ξεκαθαρίζει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών και τους αντιμετωπίζει με τον «δέοντα σεβασμό». Παράλληλα, αναφέρεται στην ακρίβεια αλλά και στη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αγρότες δήλωσαν πως θέλουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν; Γιατί όπως φαίνεται δεν πείθονται να κάνουν ένα βήμα πίσω...

Ο πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με τις θεωρίες για υποκινούμενες αγροτικές  κινητοποιήσεις, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ότι οι αγρότες έχουν δίκιο και τους αντιμετωπίζει με τον δέοντα σεβασμό. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων υπέρ των αγροτών, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι αγρότες δεν βγαίνουν σήμερα στους δρόμους χάριν μιας “παράδοσης”. Είναι αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσκολίες, που προκαλούν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες. Εξαιτίας των πολέμων και των συνεπειών τους στην παγκόσμια αγορά, το ενεργειακό κόστος, τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Παράλληλα, στην Ευρώπη έχει επικρατήσει μια λογική που προκαλεί σοκ στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς προτάσσεται το εσπευσμένο πέρασμα στην “πράσινη ανάπτυξη”. Αυτό συνεπάγεται περιορισμούς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ ταυτοχρόνως οδηγούμαστε στην εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες, οι οποίες βεβαίως καλλιεργούν χωρίς “πράσινες” προδιαγραφές και άρα μπορούν και πουλούν φθηνότερα από τον Ευρωπαίο παραγωγό. Τέλος, ως “κερασάκι στην τούρτα” ήρθαν και οι ανυπολόγιστες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Ως εκ τούτου, ναι, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι καλοδεχούμενα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επιβεβαιώνουν τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αλλά, όπως οι ίδιοι οι αγρότες υπογραμμίζουν, δεν φθάνουν. Δεν ξέρω αν έχουμε “ξύσει τον πάτο του βαρελιού”, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε ουσιαστικά και με μακροχρόνιο ορίζοντα τον πρωτογενή τομέα μας. Πριν και οι τελευταίοι νέοι αγρότες εγκαταλείψουν τα χωράφια και τις στάνες. Και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα όχι μόνο των αγροτών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική κατηγορώντας σας πως δεν «κάνετε αρκετά». Υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα;

Το φαινόμενο της ακρίβειας ταλανίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Και αυτό καταγράφεται, άλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στους αγρότες είναι πιο χτυπητό το πρόβλημα γιατί βλέπουν το άνοιγμα στις τιμές από το ράφι στο χωράφι. Πράγματι, όπως επισημαίνει και το αρμόδιο υπουργείο, το ζήτημα είναι σύνθετο και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία αρχικώς, και στη συνέχεια στην Μέση Ανατολή εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, υπεισέρχεται και ο παράγων της κερδοσκοπίας, με την μορφή του λεγόμενου “πληθωρισμού της απληστίας”. Όλο αυτό το ντόμινο που παρακολουθούμε στα σούπερ μάρκετ, πιέζει τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση δεν στρουθοκαμηλίζει, έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα και λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό του. Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρείες και τους ομίλους που αποδεδειγμένα προβαίνουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις. Χρειάζεται, όμως, ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και ένταση των ελέγχων για να τιθασευτεί η ακρίβεια. Κάποια ισορροπία, ωστόσο, επιφέρουν οι αυξήσεις που δίνονται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, απότοκο και των καλών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο επίμονος πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υποχωρήσει και θα εκλείψουν οι συνθήκες που προκαλούν αυτές τις αναταράξεις στις τιμές των αγαθών και ιδιαίτερα των τροφίμων.

Πρόσφατα εντάχθηκε και η κ. Χριστοφιλοπούλου που προέρχεται από τη «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε πως υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να χάσει την εκλογική της βάση από τη διεύρυνση που επιχειρείται στο κόμμα.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αναγνωρίζει ότι στην παρούσα συγκυρία η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ιδιαίτερα μετά την επικίνδυνη περιπέτεια που πέρασε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία, με την δομική κρίση και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία αντιλήφθηκε ότι η πρόταση της ΝΔ ήταν αυτή που θα επανέφερε την κανονικότητα. Στο μεγάλο έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε απαιτείται η μέγιστη δυνατή διεύρυνση -της οποίας πρώτος διδάξας, άλλωστε, είναι ο ίδιος ο ιδρυτής της παράταξής μας. Ως εκ τούτου είναι θετικό πολιτικοί, που αντιλήφθηκαν πλέον ότι είναι η ΝΔ αυτή που εκφράζει τα νέα τους πιστεύω και ενστερνίζονται το όραμά μας για το αύριο της χώρας, να εντάσσονται στην μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Γι’ αυτό, όχι, δεν ανησυχώ για την εκλογική μας βάση. Όσο εμείς είμαστε σταθεροί στις αρχές του κόμματος που ίδρυσε πριν από μισό αιώνα ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και ταυτοχρόνως δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, είμαι βέβαιος ότι θα γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί.

Στο θέμα της Παιδείας και του επερχόμενου νομοσχεδίου το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση οι φοιτητές αντιδρούν έντονα με καταλήψεις και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως επιχειρείτε να υποβαθμίσετε τη δημόσια Παιδεία. Πώς απαντάτε;

Νομίζω ότι το φαινόμενο των καταλήψεων οφείλεται στις αντιδράσεις ενός περιθωριακού τμήματος των φοιτητών. Όσο για τις φωνές που μιλούν για υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, συνήθως είναι οι πρώτες που ανέχονται την μπαχαλοποίηση των ΑΕΙ.

Το μείζον, λοιπόν, εδώ είναι να συγχρονιστούμε με την εποχή μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, που για δεκαετίες στέλνει χιλιάδες παιδιά της να σπουδάζουν στον εξωτερικό, να παραμένει η μόνη χώρα με κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα προσφέρει αντιθέτως τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα να σπουδάζουν στον τόπο τους, αλλά και θα προσελκύσει φοιτητές και από κάθε γωνιά του πλανήτη. Την ίδια ώρα εξυπακούεται ότι η Πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει την δημόσια παιδεία σε όλες της τις βαθμίδες.

back to top